torsdag 14. oktober 2010

Refleksjonsnotat 2. På føden

Jeg kriblet av glede. Jeg hadde fått tildelt to dager som jeg skulle være i praksis på Fødeavdelingen. Dagen var endelig kommet, og jeg hadde avtalt med pappa at han skulle ringe meg kl. 05.45 slik at jeg ikke hadde mulighet til å forsove meg. Pappa ringte, og jeg nærmest hoppet opp av sengen. Og dette er ikke ofte, som det B-mennesket jeg er.

Jeg entret fødeavdelingen og lyttet spent på dagens rapport. Ingen fødsler var meldt, men to nyfødte små babyer skulle i gjennom diverse kontroller. Jeg gikk med barnepleier og ble vist rundt på avdelingen. En kjempe koselig dame som tok seg godt av meg. Man er jo litt sårbar som student, og det føles godt når du er på en ny plass og noen tar deg med.

Jeg hilste på de nybakte mødrene og gratulerte de med noen herlige små piker. Barnepleier spurte om det var greit at jeg var med og badet først den ene babyen, siden jeg var student og ønsket å være med på mest mulig. Det var ingen problem, og jeg kunne visst egentlig bare bade henne selv, siden hun hadde gjort dette på sine tidligere barn. Åhh, jippi tenkte jeg, så gøy da!

Vi hentet den lille piken og la henne på stellebordet klart for sitt første bad. Hun gråt litt og fant ikke helt roen med oss. Jeg ble vist det grepet man skal ta på babyen når man bader de for å ha god kontroll. Løftet den gråtende piken opp, og i det hun kom ned i karet ble hun helt rolig. Det er jo tross alt første gangen de er i væske igjen etter de har ligget i mors mage. Og så rolig og fornøyd hun ble. HELSKJØNN!

Jeg nøt hvert sekund, og det slo meg bare så mange ganger hvor fantastisk det hadde vært og hatt dette som jobb. For enn drøm. Jeg vet at dette egentlig er barnepleiers oppgaver, men tenk å kunne hjelpe barnet til verden, hjelpe mor, følge opp…

Piken ble kledd på igjen og levert tilbake til sin mamma. Nybadet, i nye klær og tilsynelatende godt fornøyd. Dette var jo bare en liten ting, men guriland så godt det føltes. Jeg må jo også si at det føltes litt annerledes og skifte bleie på en baby, fra på en godt voksen person :)

Men det hele handlet nok litt om min drøm om å bli jordmor. Grunnen til at jeg begynte på sykepleien var nettopp dette. Men da visste jeg nok ikke helt hva det innebar (ikke at jeg vet det nå heller). Men jeg har gjennom snart 3 år på sykepleien lært å jobbe med mennesker. Lært hva det vil si å sette seg inn i andres situasjon, vise empati. Og jeg hadde egentlig slått ifra meg litt hele jordmordrømmen, og fokusert på å bli ferdig sykepleier først.

Etter 2 givende dager på føden med barnestell, ammehjelp, ultralyd osv klarer jeg ikke å få jordmortankene ut av hodet. Jeg vil begynne nå!
Men det går jo ikke. Hele interiør-greiene mine ble plutselig litt ubetydelige i forhold til dette.

Jeg vil, og jeg skal få det til!

Silje

16 kommentarer:

Trine sa...

Ååå, herlighet så fantastisk!
Det må bare en såå god følelse!!

Jeg vil også!!

Gammel stil sa...

Så gøy:) Gratulerer:)

klem:)

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

GTviler ikke et sekund på at du greier det:)
kos deg
eddaKlemmer

Dronning Bergfrue sa...

Så mange nydelige ting du har!! Drømmer meg bort i bildene hos deg!!

Moro at du hadde en så bra opplevelse på første praksis dag!! Ingenting bedre enn det!!

Ha en fin dag!

mvh Bergfrua

tove sa...

hei hei
Ingenting er som nyfødte babyer. så heldig du er. Gå for jormor yrket du. Et utrolig flott yrke.
Nyt kvelden
Klem Tove

Huset ved elven - fru Strøm sa...

Hei! Så flott du skriver om praksisen din, følte nesten at jeg var der selv og stelte de små nurka... Tror nok du ville passen godt som jordmor ja ☺ Må bare si at jeg kjemmer godt til den følelsen med at ting virker viktigere enn blogging. Heldigvis er det slik at vi kvinner kan gjøre flere ting samtidig, åsså er det nok lurt å ta seg pauser innimellom.

Stor klem fra Fru Strøm

Bekka sa...

Så herlig du skriver om praksisen - og så fint å bare bli mer sikker på at det er jordmor du vil bli!
Klem fra Bekka

Anonym sa...

SiljeMi!!

Det var ein anderledes blogg fra deg idag, men alikavel en "smak" av din virkelige hverdag og drømmer!!

Stolt av deg, jenta mi!! Du er ei flott, flink, reflektert, kreativ og nydelig dame...

Klem fra mamma

Roka Design sa...

Hei på deg:)

Så kjekt at du har hatt det så kjekt da:)
Høres nå ut som om du har de rette forutsetninger for å bli en perfekt jordmor:)
En strålende kveld til deg:)

Har en konkurranse hos meg hvis du vil være med:)
Klem fra Kari:)

Randi sa...

For et herlig innlegg!! Og så så deilig "å finne seg selv" slik da:)
Jeg heier på deg, stå på!!
Klem fra meg:)

Esther sa...

Du klarer nok helt sikkert å bli jordmor! Følg drømmen, gå for det du har lyst til! Hvis ikke vil du nok bare angre;) Og gode jordmødre kan vi vel ikke få nok av?;) (har selv møtt på både gode og dårlige iløpet av fødslene til mine barn)

Villasol sa...

For en drøm! Jeg har 3 barn og det var like herlig hver gang jeg badet eller ammet dem i starten. Tårene kunne bare trille av overflod i hjertet mitt. De er veldig gode i dag oså, men nå er de blitt så store.
Synes du skal leve drømmen din jeg! Sikker på at du klarer det.
Lykke til!
Klem Ingunn

Mona/Villa Tverrteigen sa...

Hei Silje!
Fantastisk innlegg og lese. Guri så positiv og god du er.
Stå på jente, føden vår her på sørlandet sykehuse trenger ei jente som deg. Bli Jordmor!!!
I dag er det tre uker til min søster har termin og det gleder jeg meg veldig til..

Lykke til Silje, dette får du til!!!!

God Helg.
Klemmer

Vibeke / Mammas Hus sa...

Så koselig! :)

Og ja, du får det nok til! Masse, masse lykke til!!

Pappa sa...

Hei Silje. Sitter her med tårevåte øyne. En fantastisk skildring av dine opplevelser i praksis. Jeg er utrolig stolt av deg. Er det noen som klarer det, så er det deg!!!

Linda sa...

så utrulig morsomt at du beskriver det sånn:)hadde dager på føden sjø ( ja skal og bli jordmor) og det var en fantastisk følelse..man skulle ønsker man kunne begynne rett på utdannelsen etter bachelor..men vi må nok vente et år eller to:) lykke til videre nå på siste året!! Vi er kanskje kommet likt da!!

ha ei strålende veke.:)